rakel - begrippenlijst - kennisbank

Rakel

Een rakel is een handgereedschap dat vaak wordt gebruikt in de grafische industrie en bij het aanbrengen van folies, zoals bij het wrappen van voertuigen en meubels. Het is ontworpen om materialen glad te strijken, luchtbellen te verwijderen en een gelijkmatige druk uit te oefenen op het oppervlak waarop het wordt gebruikt.

Kenmerken en Functies:

 • Materiaal:
  Rakels zijn meestal gemaakt van plastic, rubber of een combinatie van beide. De flexibiliteit van het materiaal zorgt ervoor dat de rakel zich kan aanpassen aan de contouren van het oppervlak waarop het wordt gebruikt.
 • Vorm:
  Een typische rakel heeft een plat, rechthoekig blad met een handvat. Sommige rakels hebben echter een meer ergonomische vorm of een speciaal ontwerp voor specifieke toepassingen.
 • Gebruik bij Wrappen:
  Bij het wrappen van objecten wordt de rakel gebruikt om de folie glad te strijken en eventuele luchtbellen of rimpels te verwijderen. Door met de rakel over de folie te wrijven, wordt deze stevig tegen het oppervlak gedrukt, wat zorgt voor een strakke en gladde afwerking.
 • Bescherming:
  Sommige rakels hebben een vilten rand of een beschermende laag om te voorkomen dat het oppervlak waarop ze worden gebruikt, wordt beschadigd of bekrast.
 • Diverse Hardheden:
  Rakels zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden. Een zachtere rakel is flexibeler en kan beter over gebogen of oneffen oppervlakken glijden, terwijl een hardere rakel meer druk kan uitoefenen en geschikt is voor vlakkere oppervlakken.

Toepassingen:

Naast het wrappen worden rakels ook gebruikt in zeefdrukprocessen om inkt gelijkmatig over een scherm te verspreiden en in de sign- en grafische industrie om vinylstickers en -decals aan te brengen.

Reactie plaatsen